ActivatedA. Berggrens Bilservice ABIMEX ABSpiken Service ABStjernlackVilskesalongen

Våra nyheterTill nyhetsarkivet

Tabell

Santosh Berggren till sin första Lites-final i RallyX Nordic

Santosh Berggren, Falköping, gör comeback med rallycross i år efter nästan åtta års frånvaro. Det gör han i den Supercar Lites-bil som Kevin Hansen rattade i fjol. Kevin är även med och hjälper och supportrar honom. Bland annat håller Kevin i kommunikationen med Santosh under pågående tävling. - "Det här är lite av ett läroår" säger Santosh "Jag får jättemycket hjälp av Hansens och Kevin jagar på mig bra när jag är ute på banan. Han har verkligen blick för vad som händer runt om kring mig".
Senast Santosh körde rallycross var 2008. Han avlutade säsongen med tre raka segrar vilket gav honom silvermedalj i Junior-SM. I år kör han hela RallyX Nordic och comebacken skedde i början av maj då premiären kördes i Skövde. Där fick Santosh lite problem efter en närkontakt med muren i sista heatet.
- "Vi kollade framvagnen men hann aldrig provköra bilen. Direkt när jag körde fram till startplattan märkte jag att något var fel" .

Styrstången hade gått sönder i smällen och han fick nöja sig med en nionde plats i premiären.

I helgen var det dags för den andra SM-deltävlingen i Arvika. En bana Santosh kört mycket på både i rallycross, crosskart och folkrace.
- "Jag gillar Westombanan . Det är en kul bana och jag kammade hem min första rallycrosseger här 2007" berättar han.

Inledningsvis gick det ganska bra. Efter två omgångar låg han på sjätteplats. Men i tredje och sista kvalomgången fick han svartflagg efter en incident där domaren dömde att han knuffat en annan förare lite för hårt. Santosh blev helt utan poäng i och blev därmed sist i grundomgången och fick sista startspår in i semifinalen.
- "Då trodde jag det var kört för min del" säger Santosh.

Men väl i semifinalen lyckades han klättra upp och i målkurvan gjorde han en snygg omkörning.
- "Jag försökte att ta mig förbi  en gång, men gjorde en miss och fegade sedan lite. En tredjeplats räcker ju till final. Men sen tänkte jag att det borde gå att ta honom i målkurvan". säger Santosh.

Omkörningen lyckades och andraplatsen i semifinalen gav honom fjärde startspår i säsongens första final för Santosh del. Finalen blev odramatisk och Santosh behöll sin fjärdeplats ända in i mål.
- "Jag är jättenöjd. Det har gått över förväntan. Vi lär oss mer och mer för varje gång. Det är verkligen en omställning och lite ovant att köra fyrhjulsdrift".

Sedan han slutade med rallycross har han kört både racing och rally:
- "Jag har kört racing på hög nivå i några år och har mycket nyttig erfarenhet med mig därifrån. Racing är både kul och häftigt, med höga farter och hög kurvhastighet. Men i Rallycross är det mycket adrenalin på kort tid. Det är fränt. Racingen har gjort att jag känner mig bekväm med asfaltspartierna" säger Santosh.

Nästa deltävling i SM-serien som arrangeras av STCC och heter RallyX Nordic körs 28 juli i Strängnäs.

- "Rallycross är verkligen inget jag ångrar att jag gått tillbaka till" avslutar han.

Text: Maria Berglind

Resultat Arvika, Supercar

1. Thomas Bryntesson 30 p
2. Tobias Brink 24 p
3. Joachim Hvaal 20 p
4. Santosh Berggren 14 p
5. Tejas Hirani 18 p
6. Jonathan Walfridsson 12 p
7. Simon Olofsson 16 p
8. Alexander Westlund 13 p
9. William Nilsson 15 p
10. Thomas Holmen 12 p
11. Sondre Evjen 9 p


Komplett resultat Arvika http://mwraceconsulting.com/results/index.php?dir=04+results+2016%2F06+Rallycross+2016%2F04+Arvika%2Fsuper+car+lites%2F&download=17+Final+Result.pdf

SM-tabellen efter Arvika

Standing after Arvika
1. Thomas Bryntesson 60 p
2. Tobias Brink 47 p
3. Tejas Hirani 41 p
4. Simon Olofsson 37 p
5. Joachim Hvaal 31 p
5. William Nilsson 31 p
7. Thomas Holmen 26 p
8. Santosh Berggren 25 p
9. Alexander Westlund 22 p
10. Jonathan Walfridsson 18 p
11. Oliver Eriksson 17 p
12. Mattias Jiervelius 10 p
13 Sondre Evjen 9 p

Komplett SM-tabell http://www.rallyx.se/poang/supercar-lites/http://www.rallyx.se/poang/supercar-lites/